Nieuws

9 augustus 2022

100Km Dodentocht moet parcours inkorten

Een hittegolf komt onze richting uit. Dit maakte dat FOD Volksgezondheid, politie, brandweer, gemeente Bornem en wij als organisatie rond de tafel zaten. We kregen een negatief advies voor de organisatie van de volledige 100 Km Dodentocht. Het gezondheidsrisico is te groot om zware inspanningen te leveren in de aangekondigde hoge temperaturen.  

Maar ondanks het negatief advies om geen volledige 100Km te mogen organiseren, beslissen we als organisatie om het evenement niet te annuleren. Het eerste deel van de 100Km tocht speelt zich ‘s avonds en ‘s nachts af. Maar door het opgelegde einduur van 13 uur door door de veiligheidscel kunnen we niet anders dan de tocht met één derde in te korten. De laatste wandelaar verwachten we dus rond 13u terug in Bornem, voor de grootste hitte.  

Parcours 

De start in Breeven, de plaatselijke ronde in Bornem en de doortocht door Bornem centrum blijven behouden. Alsook de controleposten Friesland Campina, Breendonk, Lippelo, Opdorp, Sint-Amands, Branst. Hierdoor vallen wel de controleposten in Steenhuffel, Opwijk, Buggenhout, Puurs en Oppuurs weg.  

Uiteraard heeft deze last-minute wijziging een enorme impact op onze organisatie. Alle vrijwilligers draaien momenteel overuren om alle aanpassingen nog op tijd rond te krijgen. Ook bij politie, brandweer en gemeentediensten is het alle hens aan dek om manschappen te herplannen, parkeerverboden en afsluitingen te wijzigen, versperringen te verplaatsen, …  

Hittemaatregelen 

Naast deze drastische ingreep voorzien we uiteraard nog tal van andere preventieve hittemaatregelen:  

  • Extra waterbedeling langsheen het parcours  
  • Opbouw schaduwzones op de controleposten  
  • Installatie van dispensers met gratis zonnecrème aan de startzone, aankomsten en controleposten  

Verder roepen we ook alle wandelaars op om:  

  • Voldoende te drinken tijdens de tocht  
  • Lichte kledij te dragen  
  • Zicht te beschermen tegen de zon en een hoofddeksel te dragen  
  • Op tijd verkoeling te zoeken  
  • Alert te zijn voor symptomen van oververhitting  

 

Na twee jaar Covid is dit de derde tegenslag voor ons als organisatie van 100Km Dodentocht. Omdat de goesting om te wandelen zo groot is, willen we er toch alles aan doen om deze editie te realiseren. Maar naast wandelplezier is de veiligheid van onze wandelaars onze belangrijkste zorg. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email