Bereikbaarheid

Hoe kom ik in bornem? En meer.

Bornem, het start en eindpunt

De start en aankomst van de 100 km Dodentocht liggen in het centrum van Bornem, op amper 400 meter van het station. Het openbaar vervoer is dan ook het meest eenvoudige vervoermiddel wil je naar Bornem komen om deel te nemen aan Dodentocht of te supporteren.

Met de auto

Kom je toch met de wagen, parkeer je wagen dan op de aangeduide parkings, voorzien langs de N16. Er zijn pendelbussen om je als wandelaar of als volger van en naar het centrum van Bornem te brengen. De pendelbussen rijden op vrijdag van 12u30 tot 01u00 en op zaterdag van 7u30 tot 00u30.

Parkeer je je wagen niet op één van de parkeerterreinen, zorg er dan voor dat je wagen reglementair geparkeerd staat en buurtbewoners niet hindert.

Met de trein

Ga je met de trein naar de Dodentocht? Dan maak je de juiste keuze! Wandelaars en supporters stappen af in Bornem en kunnen dan te voet (5 min) naar het vertrek van de Dodentocht.

Vóór het instappen in de trein dien je uiteraard in het bezit te zijn van een geldig NMBS-vervoersbewijs. Koop er een vóór je vertrek naar de Dodentocht voor je heen- èn terugreis.

Verkeershinder

100Km Dodentocht brengt heel wat sfeer met zich mee in Bornem. Gedurende de week voor de start voel je de spanning stijgen, vrijwilligers die in de weer zijn om alles klaar te maken. Het brengt ook wel verkeershinder met zich mee omdat sommige plaatsen en/of straten moeilijk toegankelijk zijn of soms zelfs afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. 
Dank je wel voor jouw begrip voor eventuele ongemakken die je hierbij ondervindt: 

BORNEM

 • Kardinaal Cardijnplein: op maandag 8 augustus worden er enkele parkeerplaatsen op het plein voorbehouden voor voorbereidende werken en leveringen.
 • Kardinaal Cardijnplein: op dinsdag 9 augustus (vanaf 6 uur) wordt hier de grote tent opgesteld. Vanaf dit ogenblik tot en met maandag 15 augustus in de late namiddag zal het onmogelijk zijn om hier te parkeren! De parking naast het Landhuis wordt vanaf dinsdagmorgen 6 uur tot einde Dodentocht parkeervrij gehouden ten voordele van laden en lossen van goederen (of voor medewerkers met parkeerkaart).
 • De doorgang Kardinaal Cardijnplein zal gedurende de gehele week (vanaf 7 tot 22 uur) voor alle verkeer afgesloten worden.
 • Parking “Hemelhof” aan het gemeentehuis: zowel vrijdagavond 12 augustus (vanaf 16 uur) als zaterdag 13 augustus (gehele dag) gereserveerd als ‘Kiss-And-Ride’ parking
 • Kasteelstraat (tussen Achterweidestraat en Rijkenhoek): parkeerverbod van vrijdag 12 augustus 7 uur tot zondag 12 augustus 02 uur.
 • Temsesteenweg: Enkele plaatsen aan de parking bij “De Wiel” worden vanaf dinsdag 9 augustus 7u tot dinsdag 16 augustus vrijgehouden om onze afvalcontainers te plaatsen. Tijdens de afhaaldagen zal er ook ter hoogte van de OLVP-sporthal een gedeelte parkeervrij gemaakt worden. Een volledig parkeerverbod geldt van vrijdag 12 augustus 12 uur tot zondag 14 augustus 2 uur.
 • Parking “Den Dries”: zowel vrijdag 12 als zaterdag 13 augustus gereserveerd (met parkeerkaart) voor pers, animatiegroepen en medewerkers.
 • Stationsparking wordt van vrijdagochtend tot zaterdagavond volledig vrijgehouden om dienst te doen als bushalte Dodentocht tussen de randparkings en deze tijdelijke bushalte. Ook de fietsenstelplaats komt hier. Een volledig parkeerverbod wordt ingesteld.
 • Molenveldweg (tussen “den blok” aan de Meikeverstraat en het station): vrijdag in de late namiddag tot zaterdagavond wordt de straat éénrichtingsverkeer voor een vlotte doorgang van de busdienst Dodentocht.
 • Achterweidestraat: parking aan kruispunt met Kloosterstraat zal vanaf maandag 6 augustus om 6 uur tot woensdag 17 augustus deels ingenomen worden door geleverde nadars en herassen. Hier geldt een parkeerverbod op een afgebakend stuk op deze parking. Het rouwcentrum is bereikbaar.
 • Parkeergarage Achterweidestraat: de parkeergarage blijft beschikbaar voor inwoners van het centrum, bezoekers en personeel van de Sint Jozefkliniek.
 • Rijkenhoek en Driesstraat: parkeerverbod van vrijdag 10 augustus 11 uur tot zondag 12 augustus 2 uur wegens vluchtweg kliniek en hulpdiensten.
 • Wandelparcours doorheen het centrum: vrijdag van 13 uur tot 24 uur en zaterdag 7 uur tot 23 uur kan je vinden via volgende link.
VRIJDAG 12 AUGUSTUS

Volgende straten zijn op vrijdag 12 augustus (= tijdens doorgang wandelaars) afgesloten voor alle gemotoriseerd. Hier geldt ook een parkeerverbod:

 • Parcours naar startzone vanaf 12u: de deelnemers vertrekken vanop het Kardinaal Cardijnplein en gaan langs Kapelstraat, Puursesteenweg, Clementstraat, Barelstraat, eventueel via de sporthal van het cultuurcentrum (afgifte bagage) verder naar de startzone in het Breeven. Ook de Boomstraat en de Stationsstraat zijn afgesloten.
 • Start: de start bevindt zich in het Breevendomein ter hoogte van de voetbalterreinen. Om 21u stipt vertrekken de wandelaars in 2 groepen, langs de Breevendreef, Doregem, Kluisstraat en Platte Heegtestraat voor de eerste groep en via Breevendreef, Breevenstraat en Barelstraat voor de andere groep om samen terug 1 grote groep te vormen ter hoogte van het Fort van Bornem. Hierdoor zal het Gordesplein tijdelijk onbereikbaar zijn voor gemotoriseerd verkeer. Nadien gaat het richting Oppuursesteenweg, Boskant, Het Hoogste, Riddermoerstraat, Pastoor Peetersstraat, Heuvelstraat richting Bloemenwijk. Doorheen de Boterbloemenlaan, Anemonenlaan, Korenbloemenlaan, Grootheide, Barelveldweg en Barelstraat gaan de wandelaars richting een eerste bevoorradingspost in het Breeven domein. Daardoor zijn tussen 21u30 en 00u00 de omliggende straten en de Bloemen- en Bomenwijk niet volledig bereikbaar. 
 • Doortocht in Bornem-centrum: via de Breevendreef, Breevenstraat, Absveldstraat en Sint-Amandsesteenweg worden vanaf 22u de wandelaars in de Boomstraat verwacht. Hierdoor is ook het Bornheimplein niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer. Langsheen het Landhuis gaan de wandelaars langs de Temsesteenweg richting Scheldebrug om daar onder de N16 en via de Scheldedijk richting volgende controlepost op de terreinen van FrieslandCampina te wandelen (langs Vitsdam en Roddam).
 • Vanop de controlepost gaan we via veldbanen naar Hingene om via de Wielstraat, V. De Witstraat, L. Segersstraat, Leopoldstraat en de E. Vleminckxstraat in het centrum van Hingene te komen. Vervolgens slaan we bij de grote poort thv W. d’Urselstraat, het kasteelpark in, om even van het schitterende zicht op het verlichte kasteel te genieten. Nadien volgen we terug de K. Astridlaan naar Wintam. In Wintam volgen we het Sint-Margaretaplein, E. de Blockstraat, F. Rottiersstraat, E. de Jonghestraat en slaan dan de F. de Laetstraat in om zo op de kanaaldijk te komen.
 • Dan volgt het grote parcours langs Ruisbroek, Kalfort, Breendonk, Londerzeel, Steenhuffel, Opwijk, Buggenhout, Opdorp, Lippelo, Puurs, Oppuurs, Sint-Amands, Mariekerke en Branst.
 • Vanaf zaterdag 13/8 om 7u verwachten we de eerste deelnemers terug aan de aankomst op het kerkplein in Bornem centrum.

Milieucharter

Binnen de wandelsport staat een groene en rustige wandelomgeving centraal. Het past daarom ook volledig binnen de filosofie van de Dodentocht® – organisatie om mee te werken aan een gezond en rein milieu. We zijn van oordeel dat een grote organisatie als Dodentocht® een voortrekkersrol moet spelen op dit vlak en een voorbeeld moet zijn voor andere evenementen – organisaties uit de streek.

Lees hier meer >